Wat verandert er in 2016 voor je hypotheek?

Belastingvoordeel hypotheek

Vanaf 1 januari 2016 veranderen een aantal aspecten van de woonbonus. Wat betekent dit concreet voor jouw belastingvoordeel op je hypotheek?

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste fiscale bedragen voor wie een hypotheek heeft en voor wie aan langetermijnsparen of aan pensioensparen doet.

De woonbonus

Sinds 1 juli 2014 zijn de deelstaten (Vlaams gewest, Waals gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) bevoegd voor de fiscale voordelen voor de eigen woning. De fiscale aspecten hangen af van het tijdstip waarop de lening werd afgesloten.

 • Voor leningen afgesloten tussen 1 januari 2005 en 31 december 2014 blijft het systeem van de "oude woonbonus" gelden. Tot aanslagjaar 2015 (inkomsten uit het jaar 2014) gelden de volgende bedragen:
  • De fiscale vrijstelling bestaat uit een basisbedrag van € 2.280
  • Dit bedrag wordt verhoogd met een bijkomend bedrag van € 760 voor de eerste 10 jaar van het hypothecair contract. Daar komt nog eens een bedrag van € 80 bij wanneer je 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin je het krediet hebt afgesloten.
  • De bijkomende bedragen (€ 760 + € 80) gaan verloren zodra je niet langer voldoet aan de voorwaarde van enige woning.
  • Het belastingvoordeel wordt berekend op basis van de marginale aanslagvoet (het tarief voor je hoogste belastingschijf, maximum 50%), verhoogd met de gemeenteopcentiemen.
 • Voor leningen gesloten vanaf 1 januari 2015 geldt een specifieke regeling per gewest. Zowel de fiscale bedragen als de berekening van het belastingvoordeel zijn verschillend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Langetermijnsparen

Heb je een hypotheek genomen op een tweede woning, dan geldt het stelsel van langetermijnsparen. Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten uit het jaar 2018) geldt een maximum fiscale vrijstelling van € 2.260. Dit bedrag wordt niet meer verhoogd met € 760 voor de eerste 10 jaar van het hypothecair contract.

Is je hypotheek reeds afbetaald, en doe je zuiver aan langetermijnsparen, dan wordt de maximum fiscale vrijstelling berekend op basis van het netto belastbaar inkomen. Voor het aanslagjaar 2019 geldt de volgende berekening:

 • 15% van de eerste inkomstenschijf tot € 1.880
 • 6% op de rest van het inkomen
 • maximumbedrag voor de korf: € 2.260

Je krijgt een fiscale vrijstelling op je betaalde premies, met als maximale vrijstelling de berekende fiscale korf. Voor het aanslagjaar 2019 bedraagt het belastingvoordeel 30% (verhoogd met de gemeenteopcentiemen) van het vrijgestelde bedrag.

Pensioensparen

Het fiscaal voordeel voor pensioensparen wordt bepaald op basis van een fiscale korf die los staat van de korf voor je hypotheek of langetermijnsparen. Je kunt dus beide korven benutten voor een maximaal belastingvoordeel. Op die manier kan je tegelijkertijd belastingvoordeel krijgen voor je pensioensparen en voor de afbetaling van je hypotheek.

Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten uit het jaar 2018) bedraagt de maximum fiscale vrijstelling voor het pensioensparen € 940. Het belastingvoordeel bedraagt 30% (verhoogd met de gemeenteopcentiemen) van het vrijgestelde bedrag.

Je kan er in bepaalde gevallen voor kiezen de premies van de schuldsaldoverzekering in te brengen onder het stelsel van pensioensparen.

Renteopdevoet.be
www.immotrace.be
Bouwmatch.be